Canelloni z miesnym farszem

Canelloni z mięsnym farszem

Wczoraj na obiad były Cannelloni. Jak wiecie, wczoraj obchodziliśmy światowy dzień makaronu, więc i u mnie nie mogło zabraknąć tego pysznego dodatku do dań.
W tym dniu nie chciałam zjeść muszelek, świderków czy spaghetti, bo goszczą u nas dość często. Pomyślałam, że Cannelloni będą odpowiednim wyborem – i tak było.
Danie wyszło pyszne i zniknęło w mig – polecam.

Canelloni z miesnym farszem

Składniki:

  • 15 sztuk (rurek) makaronu cannelloni
  • 100 g startego żółtego sera (np. ementaler) albo mozzarella

Farsz:

  • 500 g mięso mielone wieprzowego
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • świeżo mielony pieprz, sól, czosnek granulowany
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych z bazylią
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • oliwa z oliwek
  • 15 g cukru trzcinowego (1 łyżka)
  • świeżo mielony pieprz, sól, czosnek granulowany
  • 1 łyżka suszonego oregano

[:Listonic]
Canelloni z mięsem

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić cannelloni i przez chwilę gotować. Gdy będą półtwarde delikatnie wyjąć z garnka i przestudzić.
Farsz: Na oliwie obsmażyć posiekana cebulę, dodać mięso i przyprawy, smażyć aż będzie dobrze wysmażone.
Sos: Na oliwie obsmażyć posiekaną cebulę, dodać pomidory z puszki z bazylią, koncentrat pomidorowy, 100 ml wody, cukier. Przyprawić do smaku solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i czosnkiem granulowanym. Zagotować a następnie dusić pod przykryciem przez kilka minut (na zmniejszonym gazie).
Dno naczynia żaroodpornego posmarować trzema łyżkami sosu. Podgotowane Cannelloni delikatnie nadziać usmażonym mięsem i układać jedno przy drugim w naczyniu, zalać pozostałym sosem i posypujemy startym serem.
Cannelloni z mięsnym farszem zapiekać około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Danie bierze udział w akcji Pasta ispirando oraz w akcji Viva Italia! Cannelloni startuje w kategorii primi piatti.

Akcja Pasta Ispirando            Akcja Viva Italia!

4 komentarze

  1. Pyszny obiadek:))
    Lubię canelloni z mięskiem:)
    Pozdrawiam

  2. Pyszny obiadek:))
    Lubię canelloni z mięskiem:)
    Pozdrawiam

  3. Majano, tak, było pysznie, powtórzę obiadek, ale tym razem dodam odrobinę beszamelu, nie to żeby makaron był surowy, lubię ten kremowy delikatny sosik :)

  4. Majano, tak, było pysznie, powtórzę obiadek, ale tym razem dodam odrobinę beszamelu, nie to żeby makaron był surowy, lubię ten kremowy delikatny sosik :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*